Zwak OHH JO19-1 verliest in Makkum

Makkum JO19-1   –   Oudega/HJSC/Heeg JO19-1

Vol vertrouwen reisde OHH JO19-1 op dinsdag 10 april af naar Makkum. De 8-1 overwinning op Minnertsga/St. Jacob was natuurlijk een boost voor het zelfvertrouwen. Bovendien is Makkum een tegenstander waar mogelijkheden liggen. Eerder dit seizoen troffen beide teams elkaar ook al en toen ‘vergat’ OHH te winnen (1-1). Makkum is echter prima begonnen aan de tweede seizoenshelft, dus gemakkelijk zou het niet gaan worden.

In de eerste minuten golfde het spel op en neer. Na 6 minuten was het echter Makkum dat op voorsprong kwam. Een corner kon door niemand weggeschoten worden en een aanvaller van Makkum scoorde; 1-0. OHH was volledig de kluts kwijt en dat zou de hele wedstrijd blijven duren. De passing was slecht, de ruimtes waren groot en de felheid van OHH was ook onvoldoende. Kortom: alles wat tegen Minnertsga/St. Jacob nog zo goed was gegaan, ging nu fout. Makkum kreeg enkele kansen op een tweede doelpunt, maar het was OHH dat na een klein halfuur de gelijkmaker wist te produceren. Robin Spitters werd knap vrijgespeeld op de rand van het strafschopgebied en schoot fraai binnen; 1-1. Lang kon OHH echter niet van de gelijkmaker: balverlies op het middenveld van OHH was de rechtstreekse aanleiding voor de 2-1 van Makkum. Toch was dit niet de ruststand. Een speler van Makkum wilde de bal namelijk wegtrappen, maar in plaats daarvan gaf hij een verkapte voorzet op Wietze Wempe die oog in oog met de keeper van Makkum niet faalde; 2-2. Met deze ruststand mocht OHH zijn handen dichtknijpen.

Na de pauze kwamen B-junioren Jelger de Boer en Jesse Feenstra in het veld. De twee debutanten speelden een prima wedstrijd. Met de inbreng van hen werd het spel van OHH aanvankelijk ook ietsje beter. Robin Spitters was met een kopbal al snel dichtbij een doelpunt, maar de keeper van Makkum kon er nog net een handje tegenaan zetten. De opleving van OHH bleek van korte duur en Makkum kwam weer op voorsprong: de rechteraanvaller van Makkum schoot in de korte hoek raak; 3-2. Het lukte OHH niet om nog een derde keer terug te komen van een achterstand, want met een geplaatst schot zette de spits van Makkum de score op 4-2. OHH ging vervolgens een soort alles-of-niets-voetbal spelen met Jorn Feenstra als extra aanvaller, maar dat leverde juist veel ruimte op voor Makkum in de omschakeling. Dit werd één keer goed uitgespeeld waardoor de linksbuiten bij de tweede paal de bal binnen kon tikken voor de 5-2. OHH deed in blessuretijd nog wel iets terug, maar deze goal was alleen maar voor de statistieken: Jetze Wiersma scoorde met zijn knie uit de rebound. Naar eigen zeggen was het zijn lelijkste doelpunt ooit; 5-3. Niet lang daarna floot de scheidsrechter af. Het is onbegrijpelijk hoe er zo’n groot verschil kan zitten in de kwaliteit van het spel van OHH in slechts een paar dagen. Aanstaande zaterdag zal OHH weer scherp moeten zijn, want dan speelt OHH de wedstrijd tegen FC Harlingen JO19-1.

 

Arjen Visser