Punt in oefenduel voor OHH JO19-1 na spektakelstuk in IJlst.

IJVC/Blauwhuis JO19-1   –   Oudega/HJSC/Heeg JO19-1

Op zaterdag 28 januari zat de winterstop er voor OHH JO19-1 eindelijk op: er stond namelijk een oefenwedstrijd gepland tegen eersteklasser IJVC/Blauwhuis op het kunstgras in IJlst. OHH had in 2017 nog geen enkele keer als team getraind en bovendien miste OHH maar liefst zes spelers tegen de equipe uit IJlst en omstreken. Gelukkig waren Fokke Walinga, Vincent Rooseboom en Mark Walinga van OHH JO17-1 en Egbert Bethlehem van OHH JO17-2 bereid gevonden om OHH JO19-1 te versterken. OHH kende een matige eerste seizoenshelft wat resulteerde in een voorlaatste plaats in de tweede klasse. IJVC/Blauwhuis staat met 16 punten uit 13 duels op de negende plaats in de eerste klasse.

Al snel waren de krachtsverhoudingen duidelijk en bleek dat OHH zich vooral moest gaan beperken tot verdedigen. OHH overleefde de eerste speldenprikjes van de thuisploeg echter zonder moeite. In de elfde minuut kwam OHH zelfs op voorsprong: een corner van Jelle Terpstra werd door een speler van IJVC in zijn eigen doel geschoten; 0-1. Vanaf de aftrap had het echter alweer gelijk kunnen zijn toen Dani Al Nashi ongehinderd bijna het halve veld kon oversteken, maar zijn inzet verdween naast het doel. Bij IJVC/Blauwhuis is Pim Goeman actief, die in het verleden uitkwam voor onder meer Oudega/HJSC en Goeman was dichtbij de gelijkmaker met een fraai stiftje over doelman Lars Palijama, maar de bal belandde net naast het doel. Waar IJVC de kansen onbenut liet, was OHH dodelijk effectief: een mooie steekbal van Mark Walinga kwam bij Vincent Rooseboom terecht die de doelman van IJVC voorbijging en er zodoende 0-2 van maakte. De thuisploeg drong vervolgens aan, maar mede dankzij enkele knappe reddingen van Lars Palijama bleef OHH op de been. In de 39e minuut kon de uitstekend fluitende arbiter niets anders dan een strafschop toekennen aan IJVC, nadat een speler van de thuisploeg over het been ging bij Jorn Feenstra. Erik Schot bleef koelbloedig vanaf de stip en schoot IJVC weer terug in de wedstrijd; 1-2. IJVC probeerde vervolgens nog voor rust gelijk te maken, maar het was OHH dat de marge weer op twee bracht: een lange uittrap van Lars Palijama kwam terecht bij Vincent Rooseboom die ook nu weer beheerst afrondde; 1-3.

Vlak na de pauze kreeg OHH zelfs een goede mogelijkheid op 1-4, maar Fokke Walinga wist niet te scoren na goed voorbereidend werk van Vincent Rooseboom. In de 53e minuut was het wel raak aan de andere kant: Pim Goeman deed zijn oude club pijn door te zorgen voor 2-3. Zes minuten later werd OHH een handje geholpen door de doelman van IJVC: de vrije trap van Vincent Rooseboom was weliswaar hard ingeschoten, maar zeker houdbaar, de sluitpost van IJVC ging echter gruwelijk in de fout waardoor het 2-4 werd. IJVC zette vervolgens aan, maar mede dankzij een erg sterk spelende Jarno Hofstra en af en toe wat kunst- en vliegwerk werd OHH geen schade toe berokkent. In de 76e minuut gebeurde het bijna onvermijdelijke toch: IJVC scoorde via Dani Al Nashi de aansluitingstreffer. Het was echter de topscorer van OHH JO17-1 (en op deze manier ook bijna de topscorer van OHH JO19-1), Vincent Rooseboom, die de wedstrijd leek te beslissen in het voordeel van de bezoekers; 3-5. In de 84e minuut werd het echter toch weer spannend, aangezien doelman Lars Palijama na wat geklungel aan de linkerkant zijn doel moest verlaten waarna Dennis Smit de bal eenvoudig in het lege doel kon schuiven; 4-5. De druk van IJVC steeg ondertussen tot enorme proporties en in de 88e minuut werd het toch nog gelijk: vanaf de rand van het strafschopgebied ramde Pieter Kor Spoelstra de bal hoog in het doel; 5-5. IJVC wilde in de slotfase nog wel gaan voor de winnende treffer, maar OHH was daar nog het dichtste bij: na een mooie pass van Egbert Bethlehem kon Urt Kamkien alleen op de keeper af, maar de doelman van IJVC wist de aanvaller van OHH te stuiten.

Al met al is het natuurlijk zuur voor OHH dat het nog een late gelijkmaker moest incasseren, al was dat gezien de kansenverhouding natuurlijk wel terecht. Bovendien kan OHH best trots zijn op dit punt tegen een team dat een klasse hoger acteert. Dank aan alle hulpspelers! Volgende week staat er weer een oefenwedstrijd op het programma: dan in Oudega tegen RVC/Langweer JO19-1.

 

Arjen Visser