OHH JO19-1 pakt drie punten in Akkrum

Akkrum JO19-1 – OHH JO19-1

Vandaag 29 september reizen we af naar Akkrum om daar pas om 14.30 uur te voetballen. Aangekomen lopen we bij het hoofdveld langs wat er prachtig bijligt. Er wordt gevoetbald door C junioren maar wij zijn in de veronderstelling dat de A1 van de thuisclub daarop hun wedstrijd mag voetballen en dat dus de jonge honden van OHH straks op het verse echte gras een balletje mag gaan trappen. Maar niets is minder waar, het veld wat is toegewezen ligt aan de andere kant van het complex, een plastic mat opgevuld met rubberen korrels. De trainer van Akkrum is er ook niet blij mee, maar ja; it is net oars. Vandaag laat Mark het afweten i.v.m. werk. Sjoerd en Jelle beginnen op de bank. De scheidsrechter is een man op leeftijd die prat gaat voor de KNVB reglementen dus doorwisselen zal wel lastig worden volgens de Akkrumer trainer die overigens uit St. Nyk komt, dat ter zijde. Maar even een vriendelijk woordje met de arbiter is genoeg om toch het mogen doorwisselen gedaan te krijgen. Verbazing vanaf de bank bij de thuisploeg, dit valt hun 100 % mee.

We zijn begonnen, terwijl de teammanager nog zoekt om zijn pen om enkele hoogtepunten te kunnen noteren voor het wedstrijdverslag, ligt de 0-1 er al in! Rick tikte de opstuitende bal over een verdediger heen en neemt hem daarna vol op de slof en poeiert hem in de verre bovenhoek, een schitterende goal, vanaf zo’n 20 meter. Dit is een lekkere start, Akkrum raakt er wat van in de war en we kunnen meerdere aanvallen opzetten. Rond de 10e minuut wordt Egbert alleen voor de keeper vrijgespeeld maar helaas 1;1 met de goalie schiet de spits een meter over. We voetballen goed en hebben de overhand. 23e minuut; De voor het eerst dit seizoen in de basis startende Friso wordt door een splijtende steekbal door Rick ook alleen voor de keeper gezet, Friso faalt niet en schiet het leer keurig binnen, 0-2. Hierna komt Akkrum wat meer uit zijn schulp en wat kleine kansen volgen, eerst een bal in het zijnet en dan wordt er uit een corner op de paal geschoten. OHH heeft het even lastig maar weet het allemaal prima op te lossen door hard voor elkaar te werken. Dan is het de scheids die een hoofdrol opeist. Eerst geeft hij een vrije trap aan Akkrum, waarvoor weet niemand. Rick, die als aanvoerder gaat vragen wat de reden is, wordt direct getrakteerd op een gele prent wegens protesteren. Vervolgens meent de beste man dat er wordt geduwd in het strafschopgebied en geeft een penalty aan de thuisclub. Zelfs de Akkrumer supporters en de bank van Akkrum is het eens dat deze scheidrechtelijke dwaling geen kant nog wal raakt. Wel is het raak en is het net voor de rust dus 1-2.

Na de thee gaat Akkrum even volle bak en wordt een voorzet net naast gekopt. Maar er ontstaat ruimte en OHH kan counteren. Daaruit wordt een corner toegekend die maar net door Hylke wordt over gekopt. Even later is het Friso die met een prachtig wippertje de keeper verschalkt, 1-3 zou je denken. Maar de baas over deze match eist weer een hoofdrol op. Er werd weinig naar de grensrechter gezien en geluisterd tijdens de wedstrijd maar deze keer vond hij het vlagsignaal (van de vlaggende speler) voor buitenspel wel voldoende om dit zuivere doelpunt af te keuren, jammer. Een beetje gefrustreerd gaan we verder, Berend Ype maakt een overtreding waarbij hij een terechte gele kaart oploopt. De geraakte speler blijft liggen en heeft veel pijn aan zijn been, meerdere mensen erbij en het blijkt toch ernstig te zijn. De arbiter verzoekt zelfs om een brancard, die komt er wel maar omdat er gedacht wordt aan een breuk is het verstandiger om hem niet te verplaatsen en een ambulance op te roepen, erg sneu allemaal. Omdat dat allemaal wel even gaat duren vindt er overleg plaats wanneer, waar en hoe het laatste half uur verder te spelen. Een mooie oplossing wordt er gevonden, we gaan naar het hoofdveld waar ik eerst al over sprak om de wedstrijd af te maken. Wel voelt het raar en zeker voor de tegenstanders die hun teamgenoot, liggend onder een deken, achter  moeten laten.

Op het echte gras gaan we verder en na een hoekschop kopt Berend de bal snoeihard op de keeper. Daarna nog een paar kleine kansen voor de OHH’ers maar telkens wordt de bal ternauwernood door de thuisploeg weggewerkt. Akkrum heeft ook nog een kansje maar de bal beland in het zijnet. Lammert krijgt nog een flinke schop te verduren maar de net langsrijdende ambulance kan verder naar het kunstgrasveld. Doelpunten vallen er niet meer en met de drie punten in de tas kunnen we weer huiswaarts.

Een niet echt goede maar wel enerverende wedstrijd op twee verschillende ondergronden waarbij helaas de scheidsrechter een hoofdrol opeist maar die vervolgens weer overschaduwt wordt door het voorval met de geblesseerde speler van Akkrum. Na de wedstrijd doet blijken dat het enigszins meevalt in zoverre dat de speler niet in de ambulance is afgevoerd en waarschijnlijk niet iets heeft gebroken, maar wel ter controle naar het ziekenhuis is gegaan. Hiervandaan wenst OHH JO19-1 hem veel sterkte toe bij het herstel en is hij hopelijk snel weer op het voetbalveld te zien om te voetballen.

Jacob Wiebenga