OHH JO19-1 nipt onderuit tegen SC Bolsward JO19-1

OHH JO19-1 – Bolsward JO19-1

Zaterdag 17 november, de eerste vorst van het nieuwe winterseizoen zit al een beetje in de grond. Maar de zon doet zijn werk en als we moeten aantreden om half elf tegen Bolsward in Hommerts is het veld redelijk bespeelbaar, op sommige plekken is het nog wat glibberen, maar daar zal de tegenstander van OHH JO19-1 ook last van hebben. Bolsward heeft net als OHH ook 6 verlies punten dus het beloofd een gelijkwaardig potje te worden. Ook weer een KNVB scheidrechter, een jongeman die jonger is als de meesten die op het veld staan.

Het eerste kwartier is het aftasten en wennen aan het toch wel gladde veld, het niveau is niet erg hoog van beide kanten. Veel passes komen niet aan en dus het balverlies is van beide kanten groot. Wel heeft OHH het meeste balbezit en na 17 minuten lost Robin een vlammend schot op het doel maar de keeper kan hem net over de deklat tikken. Even later is het Friso die een overtreding maakt vijf meter buiten de zestien. De toegekende vrije trap beland nergens maar de scheidsrechter heeft een overtreding van Berend Ype geconstateerd , vasthouden, gele kaart, Penalty! Gelukkig voor Berend Ype en het hele team weet Geert Jorrit deze prima te pareren, het blijft 0-0. De sfeer in het veld wordt wat grimmiger en bij elke aanraking van een OHH’er met een Bolswarder gaan deze kermend naar de grond, helaas gaat de scheids hier in mee en het spel ligt meerdere keren stil, het tempo gaat eruit en dat is niet gunstig voor de thuisploeg. Als Hylke na goed doorzetten voor de keeper opduikt glijd hij, onschuldig door de gladheid van het veld, tegen de keeper aan. Deze schreeuwt hard van de pijn, maar dat valt wel wat mee als je ziet hoe snel hij weer opstaat om Hylke aan te vliegen. De mini oorlog wordt gesust en beide krijgen een gele kaart toebedeeld. Daarna gaan we toch beter voetballen en komen er kansen. Onze rechtsback stoomt op en levert een prima voorzet maar deze is iets te scherp, de keeper kan de bal net klemmen. Rick is dicht bij een doelpunt na een hoekschop maar zijn schot gaat een halve meter naast. Helaas komt Bolsward net voor de rust op de 0-1 voorsprong. Een schot vanaf de linkerkant kan niet worden geblokt, Geert Jorrit zit er nog aan maar de bal stuitert over hem heen het doel in, zonde.

Er wordt in de rust gewisseld, en wat omgezet om de druk op te voeren, want tegen deze ploeg hoeven we niet te verliezen. Het eerste wapenfeit in de tweede helft komt van Friso maar zijn schot kan de keeper uit de hoek ranselen. Weer krijgt Bolsward een vrij trap toegewezen nadat een speler schreeuwend naar de grond gaat terwijl de bal keurig werd gespeeld, onbegrijpelijk dat de jonge scheids hier weer in meegaat. De vrije trap vanaf vijventwintig meter wordt in één keer op doel geschoten, Na een stuit meende Geert Jorrit hem te hebben, maar helaas niet klemvast, de wegspringende bal wordt achter hem tegen de touwen gejaagd, 0-2. Er wordt nu alles op alles gezet om de aansluitingstreffer te maken en gelukkig gebeurt dat vrij snel. Mark verstuurt een goede pass naar Fokke, na een actie geeft die de bal op maat aan Robin die hem vervolgens hard binnen schiet, 1-2. Weer begint Bolsward te irriteren om OHH uit de wedstrijd te krijgen, tijdrekken, zeuren, zuigen en overtredingen hebben de overhand, wat hun twee gele kaarten oplevert. Ook wekt dit gedrag irritatie op naast het veld bij de leidinggevenden van beide partijen en het weinige publiek wat aanwezig is. De grootste kans op de gelijkmaker is voor Friso. Iedereen denkt dat zijn schot op de binnenkant van de paal naar binnen over de doellijn zal draaien maar door een vreemde curve ketst de bal net voor de keeper langs die hem kan oprapen. Als Jelger zijn kopbal na een vrije trap over het doel gaat en Gosse ook nog een terechte gele kaart pakt besluit de scheids af te fluiten.

De teleurstelling is groot na dit verlies, er had meer in gezeten. Misschien hebben we ons toch teveel van de wijs laten brengen door de spelers uit de Hanzestad. Volgende week heeft OHH JO19-1 vrij, de batterijen kunnen dan worden opgeladen voor het slotoffensief van deze najaarsreeks. Er zal waarschijnlijk minimaal één van de twee wedstrijden gewonnen moeten worden om het doel te realiseren, het behalen van de promotiepoule in het voorjaar.

Jacob Wiebenga