OHH JO19-1 lijdt een nederlaag tegen Balk JO19-1

OHH JO19-1 – Balk JO19-1

Eindelijk weer een thuiswedstrijd voor OHH, de eerste van dit voorjaar was in februari toen Bolsward werd ingepakt met 7-1. Vandaag een lastigere tegenstander, Balk komt op bezoek en in de twee gespeelde wedstrijden in het najaar (Beker en competitie) tegen dit team kon er niet worden gewonnen, hoewel we zeker niet minder waren. En om medekoploper te blijven moet er gewonnen worden. Een mooie uitdaging met een bijna fitte selectie, alleen Berend Ype heeft hamstring klachten.

Het begint rommelig en onwennig, Balk is wel scherp en bij balverlies op het middenveld wordt de bal direct met een goede voorzet op het hoofd van de Balkster spits gedeponeerd en die kopt hem over Geert Jorrit tegen de touwen, 0-1. Balk gaat verder met het fel verdedigen en probeert op het middenveld ons goed klem te zetten wat prima lukt. Binnen twintig minuten hebben zij dan ook twee grote kansen om de voorsprong uit te breiden. Maar een schot van afstand gaat naast en nog een schot gaat maar net voorlangs. Nu kruipt OHH ook wat uit hun schulp en met een paar mooie combinaties komen ze meerdere keren goed voor het vijandelijke doel. Helaas pakt de keeper een schot van Fokke en ook Friso kan de goalie niet passeren. In het laatst van de eerste helft moet Geert handelend optreden wanneer een inspeelpass van een van zijn verdedigers wordt onderschept en de spits van Balk hard uithaalde. De OHH doelman kan de bal net naast tikken.

De tweede helft begint weer niet scherp van OHH, na zes minuten breid Balk de voorsprong uit naar 0-2. Bij een lange bal van achteruit wordt er weer niet adequaat verdedigt, de spits wordt aangespeeld, draait en kapt en uiteindelijk hobbelt de bal over de doellijn. Even later doet OHH wat terug, de ingevallen Hylke is er op de rechterkant door en kan Rick aanspelen, die draait en haalt verwoestend uit, 1-2. We zijn nu weer beter dan Balk en voetballen makkelijker, de tegenstander gokt op een uitbraak om zo hun derde te maken. OHH zet aan en de druk rond het zestien meter gebied is groot. Wanneer er overduidelijk hands wordt gemaakt legt de prima fluitende scheidrechter de bal op de stip, de uitgelezen mogelijkheid om de verdiende gelijkmaker op het scorebord te zetten. Rick schiet helaas teveel en te zacht door het midden en de bal is een makkelijke prooi voor de keeper. Die kijkt om zich heen en rost de bal naar de twee spitsen, die weten handig met de ontstaande 1:1 situatie om te gaan en de 1-3 is een feit. Dit is dan ook het breekpunt voor OHH. Als Mark geblesseerd naar de kant moet worden gesjouwd en er niet meer gewisseld kan worden is het moraal van OHH geknakt. Balk kan dan vrij simpel nog twee keer scoren en zet de geflatteerde 1-5 op het scorebord.

Als middags blijkt dat LSC ook verloren heeft is Balk ineens koploper. Voor OHH rest uithuilen en volgende week met frisse moed richting Hardegarijp. Als we daar in beide helften het eerste kwartier op scherp staan en zo voetballen als de rest van de wedstrijd van vandaag kan het zomaar de moeite waard zijn om de reis naar noord Fryslân te maken.

Jacob Wiebenga