OHH JO13-1 opent seizoen met leerzaam toernooi in Lemmer

Terwijl de meeste Lemsters langzaam ontwaken na een avondje Marco Borsato (zij liever dan ik) staat de D1 te trappelen om aan het toernooi te beginnen. Met een bijna volledig nieuw team wordt het seizoen afgetrapt op de velden van CVVO. Ramon en Ygram zijn de enig overgebleven spelers van vorig seizoen. Zij worden aangevuld met Thijs, Jelle, Daniël, Rene en Ties Siemen van de D2. Hiernaast komen Bauke, Jorrit en Jimte vanuit Oudega/HJSC E1 en Rients, Matthys en Steven vanuit Heeg E1. Maarten Scholten en ik zullen proberen om van dit team een geoliede machine te maken.

Voor de zomervakantie zijn we al begonnen met een aantal trainingen om de jongens aan elkaar te laten wennen en 22 augustus zijn ze dan ook van start gegaan met de eerste training van het nieuwe seizoen. Doel van deze dag was dan ook om de jongens op verschillende posities te laten spelen om uiteindelijk tot een opstelling te komen waar iedereen het beste uit de voeten kan.

Nu naar Lemmer waar na het Wilhelmus om 10:00 werd afgetrapt tegen VVZ’49 uit Soest, wie kent ze niet. Vanaf de aftrap werden we gelijk onder druk gezet door een team dat gemiddeld een kop groter was dan onze lichtgewichtjes en na 11 minuten stond er een 0-2 ruststand op het niet aanwezige scorebord. Na rust pakten wij de draad op en werd het na de 1-2 nog spannend maar echte kansen bleven uit. De jongens moesten duidelijk aan elkaar wennen, daar komt ook nog bij kijken dat de helft van het team voor het eerst op groot veld speelt. De meeste coachopmerkingen tegen de verdediging hadden dan ook betrekking op het voor hen nieuwe buitenspel, al wisten ze mij precies te vertellen wat het inhield. Een aantal jongens stond op een nieuwe positie en zij moesten hier duidelijk aan wennen.

De tweede wedstrijd speelden we tegen de gastheer CVVO. Hier kregen we een aantal minuten het voetbal te zien waar we op hopen voor dit seizoen. Ik heb niet vaak een jeugdteam gezien met zo’n snelle voorhoede en als daar dan drie keer gebruik van wordt gemaakt en een klein slordigheidje achterin gemaakt wordt dan staat er een dik verdiende 3-1 overwinning aan het einde van de wedstrijd. De jongens blij en de opstelling was ook goed. Maar wij houden vast aan het plan om de jongens op verschillende posities te laten spelen.

Zo geschiedde en de derde wedstrijd staan er toch weer een aantal jongens op voor hen nieuwe (en ook verkeerde) posities en wordt verloren van Annen met 1-0. Wel de overhand maar de warmte begint dan ook wat vat te krijgen op onze niet allemaal even bruingebakken jongens. Ondertussen doen de eerste zweetdruppels ook van zich spreken bij de vlagende leiders.

Tijdens de middagpauze blijkt dat er gebruik wordt gemaakt van de gezonde kantine, waardoor er niets anders is dan broodjes konijnenvoer. Gelukkig blijkt er wel een barbecue te zijn (blijkbaar gezond, dus vaker doen volgende zomer). Als de barbecuerook is opgetrokken blijkt dat we laatste zijn geworden in de poule en dus spelen om plek 13 t/m 15.

We spelen tegen Harkstede en besluiten om hier de jongens neer zetten op de plek waar ze volgens ons het beste uit de voeten kunnen. Na het geven van de opstelling vragen we of iedereen zich kan vinden in de opstelling waarna Thijs aangeeft dat rechtsbank niet zijn favoriete positie is, een prima reactie wat mij betreft! Na een wat slappe eerste helft, krijgt het publiek waar voor z’n geld. Met drie messcherpe counters laat dit team zien dat balverlies direct wordt afgestraft. Een 3-0 overwinning betekent dat er nog een wedstrijd gespeeld moet worden tegen SVN’69 uit Nijeveen.

Om 15:00 begint deze laatste wedstrijd en beide partijen hebben het beste gehad voor vandaag, het wordt een wedstrijd in een heel laag tempo en de eerste uitvallers zijn ook een feit. De jongens zijn kapot en na een te slappe terugspeelbal komen we ook nog op een 1-0 achterstand. Hier blijft het bij en de jongens zijn dan ook zeer teleurgesteld na de tijd. Een aantal jongens heeft voor zijn gevoel niet het beste van zichzelf laten zien en laat dit ook merken, het is tekenend voor de gedrevenheid van het team.

Bij de prijsuitreiking is iedereen het erover eens dat voorstopper Matthys de schaal op mag halen, hij was wel heel goed vandaag zeiden de jongens, wij waren het hier helemaal mee eens. Toch was het een beetje een ondankbare taak om de 14e prijs op te halen, maar dit werd mooi omschreven als ‘Vice-kampioen categorie IV’.

Aankomende woensdag spelen uit bij Harlingen en zaterdag verwachten we rijen dik langs de kant als de eerste thuiswedstrijd om 09:00 wordt afgetrapt tegen Zeerobben in Heeg (ivm met volle velden op thuisbasis Oudega).

Als afsluiting wil ik namens het gehele team de Heerenveensupporters van HJSC en in het bijzonder Timo bedanken voor de sponsoring van dit toernooi. De jongens hebben een geweldige dag gehad met elkaar!

Thomas Graven