OHH B2 zet zichzelf voor schut

Oudega/HJSC/Heeg B2 – EBC/Delfstrahuizen B1

Met de staart tussen de benen ben ik achter de computer gekropen om dit verslag te schrijven van de wedstrijd tussen OHH en EBC/Delfstrahuizen. In de najaarsreeks kreeg OHH in eigen huis flink klop van deze formatie (1-5), maar sindsdien heeft OHH vorderingen gemaakt. Tenminste dat was de verwachting. Het liep echter totaal anders: de bezoekers, die nota bene aantraden met 9 man, waren heer en meester. Superlatieven in negatieve zin tekort. In de komende alinea’s zal ik u proberen mee te nemen naar deze 80 minuten, die eerder leken op een parodie op het voetbal.

 

Uiterlijk 9:45 uur in de box. Een simpele opdracht, maar zelfs deze opdracht was enkele spelers al te groot. Bij EBC/Delfstrahuizen leken ze daar ook last van te hebben, maar tot ieders verbazing hadden de bezoekers slechts 9 spelers meegenomen. Deze 9 man leverden echter iets waartoe geen enkele speler van OHH in staat was: strijd. Discipline om achter de man aan te lopen ontbrak zelfs bij OHH en zodoende deed de krankzinnige situatie zich voor dat er spelers van EBC/Delfstrahuizen zich vogelvrij over het veld konden voortbewegen. OHH kwam nog wel op voorsprong: Hylke Piso kreeg de bal in de tweede minuut ietwat gelukkig mee en rondde prima af; 1-0. Normaal had een team in deze situatie doorgedrukt, druk houden op het doel van de bezoekers, de tegenstander vastzetten, maar OHH liep achteruit met fatale gevolgen. In de vierde minuut ontsnapte de rechtsbuiten van EBC/Delfstrahuizen aan de aandacht van de verdediging en rondde beheerst af; 1-1. Nog niets aan de hand, OHH had twee man meer als de bal gewoon snel en nauwkeurig wordt rondgespeeld, zouden de bezoekers vanzelf een keer moe worden. In plaats van dit simpele concept hanteerde OHH met regelmaat de lange bal en ja, als je dan in buitenspelpositie gaat lopen ben je de bal weer kwijt. Na 10 minuten een discutabel moment: Lammert Stegenga speelde ogenschijnlijk de bal, maar de scheidsrechter gaf een strafschop. Dit buitenkansje werd benut door de laatste man van EBC/Delfstrahuizen, ondanks dat gelegenheidskeeper Jelle Terpstra in de buurt zat; 1-2. Naar mate de tijd vorderde werd de situatie voor OHH steeds penibeler: OHH leverde de bal snel in, EBC/Delfstrahuizen bleef dan ook lang overeind. In 34e minuut moesten de bezoekers toch capituleren: Hylke Piso zorgde voor de gelijkmaker; 2-2.

 

In de tweede helft werd de sfeer grimmiger, de scheidsrechter floot tot woede van de bezoekers vaak in het voordeel van de thuisploeg. Vaak betekent het als de tegenstander aan het zeuren is, dat je de wedstrijd aan het winnen bent, niet vandaag. De derde treffer van EBC/Delfstrahuizen was bijna lachwekkend: de man die zich bij EBC/Delfstrahuizen met de rechterflank bezig hield, liep zo vier, vijf man voorbij en scoorde zonder dat er hem ook maar iets in de weg werd gelegd de 2-3. Hierna voerde OHH de druk eindelijk een beetje op en kreeg het ook wat kansjes op de gelijkmaker, maar erg onder de indruk is de doelman van EBC/Delfstrahuizen niet geweest. Zelfs niet toen Wiebe Leenstra van elf meter mocht aanleggen na een overtreding op Mateo Vera. De specialist van OHH miste echter, hetgeen volledig paste bij deze wedstrijd. In de 68e minuut kwam OHH toch langszij en dit gebeurde op fraaie wijze: een vrije trap van Mateo Vera vloog perfect het doel in; 3-3. In ieder geval een puntje en met nog enkele minuten te gaan misschien nog wel kans op meer. Dit werd bovendien extra versterkt doordat er tot twee maal toe een speler van EBC/Delfstrahuizen het veld uit werd gestuurd. Tegen 8 man van EBC/Delfstrahuizen gebeurde het onmogelijke aan de andere kant: de spits van de bezoekers, die buitenspel stond, kon alleen op het doel af, leek toch nog voldoende gehinderd te worden, maar op schlemielige wijze dook Jelle Terpstra ook nog over de bal heen; 3-4 en al snel daarna was het einde wedstrijd.

In het weekend waarin het ene B-juniorenteam zorgde voor een kampioenschap, zakte het andere team volledig door het ijs. Ondanks een veldoverwicht van twee man en op sommige momenten zelfs drie man ging de thuisploeg onderuit tegen EBC/Delfstrahuizen die zelf ook verbaasd waren dat ze wisten te winnen. Er zal de komende tijd echt wat moeten gebeuren, want volgende week wacht QVC B1, de koploper die nog geen enkel puntverlies leed. Wij moeten ons schamen en reken maar dat we dat ook doen.

 

Arjen Visser