OHH B2 doet zichzelf te kort tegen Oosterlittens B1

Oosterlittens B1 – Oudega/HJSC/Heeg B2

Nadat op 5 maart de velden te slecht waren om op te voetballen, startte voor OHH de competitie op 12 maart met een uitwedstrijd tegen Oosterlittens B1. Voor de winterstop had Oosterlittens in een andere derde klasse 19 punten verzameld tegenover 18 van OHH. In de voorbereiding op de tweede seizoenshelft ging Oosterlittens twee keer hard onderuit, terwijl OHH won van IJVC B2, maar verloor van Makkum B2.

 

Al snel werd duidelijk dat Oosterlittens vooral de lange bal op hun snelle spits hanteerde, dit zou in de wedstrijd ook het nodige gevaar opleveren. Voor de rest was het vooral een team dat het van strijd moet hebben. OHH was voetballend de betere, maar was in de duels vaak wat te afwachtend. Na 5 minuten was de eerste kans wel voor OHH toen Hylke Piso de lat raakte na een goed genomen corner van Jelle Terpstra. Dit zou zeker niet de laatste gevaarlijke corner zijn voor OHH in de eerste helft. Halverwege de eerste helft leek Oosterlittens de leiding pakte toen de spits de bal breed legde voor de rechtsbuiten, maar deze schoot de bal naast het doel wat in die situatie misschien nog wel moeilijker was dan scoren. Na deze kans leek OHH wakker geschud en creëerde het enkele grote kansen. Wiebe Leenstra, Hylke Piso en Jelle Rein Brouwer lieten allemaal goede mogelijkheden liggen om te scoren. De grootste kans was echter in de 37e minuut toen de geheel vrijstaande Sven Nijboer de bal voorlangs kopte. Door al deze gemiste kansen van OHH leek het in de eerste helft bij 0-0 te blijven, maar in de slotminuut van de eerste helft volgde een cruciaal moment: de linksbuiten van Oosterlittens kon alleen op doelman Geert Jorrit van der Bij af, ware het niet dat deze speler een aantal meters buitenspel stond. Iedereen verwachtte een fluitsignaal van scheidsrechter Scheper, maar deze liet – ondanks dat hij later toegaf dat hij had gezien dat deze speler buitenspel stond – doorspelen. Geert Jorrit van der Bij pakte de speler in kwestie vervolgens vast waarna de scheidsrechter een penalty gaf. Verbazing alom, zelfs bij de linksbuiten van Oosterlittens die zelf ook in de gaten had dat hij buitenspel stond.  De strafschop werd feilloos benut waardoor Oosterlittens met een 1-0 voorsprong de rust inging. Na het fluitsignaal kreeg Jelle Terpstra nog een gele kaart, nadat hij uit frustratie de bal had weggetrapt.

 

Zo vreemd als de eerste helft eindigde, zo vreemd begon de tweede helft: scheidsrechter Scheper besloot namelijk de kaart voor Terpstra in te trekken waardoor hij gewoon mocht beginnen aan de tweede helft. Na alles wat er voor de pauze was gebeurd, was OHH gebrand dit na de pauze recht te zetten. OHH kreeg in de tweede helft wat minder kansen dan in de eerste helft, maar OHH had nog wel het initiatief. Uit een van de eerste gevaarlijke uitvallen na de rust werd het gelijk: invaller Mateo Vera kon alleen op het doel af en scoorde op fraaie wijze de 1-1. In de 66e minuut leek OHH zelfs op voorsprong te komen, maar de inzet van Sander Sijbranda ging via de lat over. Aan de andere kant kreeg ook Oosterlittens wat kansjes, maar de gelijke stand bleef nog even gehandhaafd. Zes minuten voor tijd sloeg het noodlot toch toe: de rechtsbuiten van Oosterlittens  legde de bal klaar voor de spits die hem alleen nog maar hoefde aan te raken; 2-1. In de slotfase ging OHH nog wel op zoek naar de gelijkmaker, maar kansen heeft het hier niet meer voor gehad. OHH deed met name zichzelf te kort door in de eerste helft niet enkele keren te scoren. Zodoende start OHH met een onnodige nederlaag tegen Oosterlittens de voorjaarsreeks en bezet het nu de laatste plaats. Volgende week speelt OHH in Sneek tegen SWZ/BOSO Sneek B4.

 

Arjen Visser