Makkum B2 – OHH B2 eindigt in 4-2

Makkum B2 – Oudega/HJSC/Heeg B2

Op zaterdag 27 februari stond voor OHH de laatste wedstrijd van de voorbereiding op de tweede seizoenshelft op het programma. De tegenstander was Makkum B2 dat in een andere derde klasse op de vierde plaatst was geëindigd. Op papier een gelijkwaardige tegenstander dus. Vorige week opende OHH 2016 goed door in een oefenwedstrijd IJVC/Blauwhuis B2 met 6-3 te verslaan.

OHH had in de eerste minuten het meeste balbezit. Toch was het Makkum dat na 5 minuten de score kon openen: Lammert Stegenga kreeg de bal niet weg en daar profiteerde een aanvaller van Makkum optimaal van; 1-0. Na tien minuten kreeg OHH de eerste kans toen Makkum doelman Mel Treub de bal losliet, maar Jelle Rein Brouwer wist hier niet van te profiteren. Via een gevaarlijk afstandsschot van de rechtshalf van Makkum was de thuisclub dichtbij 2-0, maar het schot ging net over het doel. In de 21e minuut kwam OHH op gelijke hoogte, Hylke Piso wist in tweede instantie de bal in het doel te krijgen; 1-1. OHH ging hierna op zoek naar de voorsprong, echt gevaarlijk werd het echter niet. Een schot van Luc Visser, die overigens een prima wedstrijd speelde, dat over het doel van Makkum ging was nog de meest noemenswaardige kans van OHH. In de 34e minuut volgde een belangrijk moment in de wedstrijd: Thomas Bethlehem werd hard neergehaald in het strafschopgebied, uiteraard kreeg OHH hiervoor een penalty, maar Bethlehem kon de wedstrijd niet vervolgen en dat was een aderlating. De strafschop zelf werd bovendien gemist door Mateo Vera, maar in de rebound liet hij de doelman wel kansloos; 1-2. Met deze stand gingen de teams rusten.

Na de pauze drong Makkum meer aan, dit leidde tot een lange periode balbezit van Makkum op de helft van OHH, maar Makkum kwam niet in de buurt van een doelpunt. Vanuit de omschakeling kreeg OHH wel een paar kansjes, maar de pogingen van Jelle Terpstra en Wiebe Leenstra misten het doel. In de laatste minuten zette Makkum nog even flink aan en in de 67e minuut leidde dit tot de verdiende gelijkmaker: Mel Treub, die in de eerste helft nog de doelman was, kopte de 2-2 tegen de touwen. Makkum wilde daarna doordrukken en werd in hun jacht op de overwinning flink geholpen door de scheidsrechter. In de 71e minuut wees de leidsman namelijk naar de stip na een vermeende handsbal van Sven Nijboer, dit was echter absoluut niet het geval. Het cadeautje van de scheidsrechter leek aanvankelijk niet te worden uitgepakt door Makkum, want Emiel Dolman raakte de onderkant van de lat, maar net zoals in de eerste helft bleek de rebound niet te keren; 3-2. OHH moest hierna ook nog verder met tien man omdat Jelle Terpstra een cynisch applaus gaf richting de scheidsrechter, een domme actie van de aanvoerder van OHH, maar aan de andere kant wel begrijpelijk. Met tien man was er geen beginnen meer aan voor OHH dat ook geen kansen meer kreeg. Makkum kon vanuit de omschakeling de overwinning nog wel wat extra glans geven toen de spits van Makkum profiteerde van een foutje achterin bij OHH; 4-2. Al met al was het een nuttige oefenwedstrijd tussen twee gelijkwaardige teams, helaas trok OHH aan het kortste eind. Zodoende leed OHH zijn eerste nederlaag sinds eind oktober. Volgende week start voor OHH de competitie weer met een wedstrijd tegen Scharnegoutum’70 B1.

Arjen Visser