Dubieuze nederlaag OHH JO19-1 in Balk

Balk JO19-1 – OHH JO19-1

Vandaag een kleine kraker op het programma, Balk is de tegenstander op het plaatselijke sportpark ‘De Wilgen’. In de bekercompetitie heeft OHH thuis in Hommerts nipt verloren van dit team maar was zeker niet de mindere. Dat bied kansen voor vandaag tegen de nummer drie van onze 1e klasse.

We gaan om lunchtijd los op het hoofdveld op gewoon gras, dat is positief. Nadat beide teams de bal wat heen en weer schuiven om de vrije man te zoeken gaat het in de 7e minuut mis bij OHH, centrale verdediger Gosse schuift de bal te zacht richting keeper Geert Jorrit, een Balkster spits zit er snel bij en schiet de bal in de korte hoek, 1-0. Dan zullen we toch wat meer moeten aanzetten, de eerste scherpe voorzet van Friso had zo het doel in gekund alleen kwamen de spitsen een teenlengte te kort om binnen te tikken. Balk moet terug en wanneer Rick de bal op het middenveld oppikt, een dribbel inzet, het gaatje vindt op 25 meter van het doel, staat de keeper verbouwereerd te kijken hoe het snoeiharde zwabberschot naast hem tegen de touwen knalt, 1-1. Drie minuten later is het weer onze spits die raak schiet. Het is Egbert die al rommelend en pielend door de defensie van Balk husselt. Hij kan met zijn grote teen de bal net nog het laatste zetje geven zodat hij voor de voeten van Rick beland en die weet er wel raad mee, 1-2! We zijn nu goed aan het voetballen en Balk heeft even geen antwoord op het goede spel wat OHH laat zien, er wordt zelfs al gewisseld, tot ongenoegen van de gewisselde speler. De linksback Sjoerd moet even later verdedigend optreden en deed dat prima, raakte vol de bal. Maar hij gleed tegelijkertijd uit met zijn standbeen waar dan een Balkster gewillig overheen ging vallen. De scheidsrechter meent een overtreding te hebben gezien en geeft een vrijetrap aan Balk zo’n tien meter buiten de punt zestien. Deze wordt perfect bij de eerste paal binnen getikt, 2-2. Dat is erg jammer, vooral na zo’n onnodige beslissing van de scheids. De volgende doelpoging is dan wel weer voor OHH maar Friso zijn schot beland naast het doel.

Balk geeft ook weer gas en in een omschakelmoment wordt de bal voor gegeven en Geert Jorrit kan redding brengen maar de bal wordt nog een keer ingebracht, maar Robin kan hem ternauwernood voor de doellijn wegwerken. De Balkster beginnen te juichen want zij menen dat de bal de doellijn is gepasseerd, een fluitsignaal klinkt. De scheidsrechter wijst naar de middenstip en besluit een doelpunt aan Balk toe te kennen. Nu zijn de rapen gaar, de clubvrijwilliger is er van overtuigd dat hij op 35 meter afstand, recht voor het doel, heeft kunnen zien dat de bal de lijn heeft gepasseerd. Onmogelijk!! is de reactie van heel OHH. In een vijf meter gebied met spelers voor het doel en een lijn die kwalijk zichtbaar is, zijn Haviksogen niet eens toereikend om dit te constateren, maar de beste man blijft, ook na wederhoor bij onze grens die ook geen doelpunt heeft gezien, bij zijn beslissing. De leiding van OHH last even een paar afkoeling minuutjes in en gaat met het team even naar binnen. Nadat de gemoederen zijn bekomen besluiten we toch maar verder te gaan voetballen, we hebben anders onszelf er alleen maar mee waarschijnlijk. Na deze “time-out” is Balk direct weer gevaarlijk maar het schot gaat over. De jongens pakken het weer goed op en we zijn gewoon goed aan het voetballen, kansen komen er ook. Rick kopt een hoekschop hard op de lat en net voor de rust is het Lammert die twee keer dichtbij een doelpunt is, met een kopbal die naast gaat en een schot dat prooi is voor de keeper.

Na de rust zijn we bij vlagen de betere ploeg, Hylke kopt een bal net naast en een schot van Robin gaat over de deklat. Balk heeft veel overtredingen nodig om het tempo van OHH eruit te halen, wat hun ook nog twee gele kaarten oplevert. Het eerste schot van Balk na de thee in de 64 minuut gaat ook over. Een kwartier voor tijd gaat OHH achterin 1;1 spelen, er vallen dan natuurlijk ook ruimtes voor Balk en in de 82e minuut voetballen ze goed door de verdediging heen en weten OHH de nekslag toe te dienen, 4-2. Net voor het einde mist Hylke dan een voorzet van Friso en is het keeper Geert Jorrit die ons behoed voor nog een tegendoelpunt.

Helaas blijven de punten in Balk. Het is zuur en wrang dat de scheidsrechter met zijn dubieuze beslissingen een hoofdrol opeist en eigenlijk OHH het gevoel geeft dat we hier nooit zouden kunnen en mochten winnen. De broodnodige drie punten om een plek in de promotiepoule te bemachtigen zullen dan volgende week maar in de laatste wedstrijd van dit najaar moeten worden behaald. Om 10.15 uur is Makkum de tegenstander in Hommerts.

Jacob Wiebenga